KEEP CALM & HUNT VINTAGE 1.



I would like to dedicate this post to my dear friend, Hungarian creative blogger, Éva Hosszú-Bardócz, whose enthusiasm and love toward antiques and flea market findings is a constant inspiration and she is a teacher in so many ways.  
 HUN: Ezt a bejegyzést kedves kreatív blogger barátnőmnek, Hosszú-Bardócz Évának ajánlom, akinek a lelkesedése és szeretete az antik és bolha piacos kincsek iránt folyamatosan inspirál, és aki számtalan módon tanítómmá lett.

I had considered myself as a hopeless case who has no talent to make good bargains at flea markets, got frigthened by loud vendors, loads of junk, never found anything, and ran home asap:-)   When Évi started her blogseries on HER OWN flea market tips and methods instead of speaking in general like so many articles did, I finally realised that her methods match her personality, maybe I shall try in a way that comforts me most.  This was the most important message for me.  It is fine if something works with many, but if it doesn't work for me, I will leave it, if it works I keep it.

For example I did not enjoy visiting these markets very early, especially in dark and with only a couple visitors around.  So I said what meant to be mine will wait for me when I arrive.  I had a nice breakfast, coffe, took my time to relax at home Sunday morning when I left to the regional antique market of my hometown, Eger.   I am a beginner in flea markets, the crowd of people comforted me and helped me to learn.

I took my time (I mean hours) being invisible and only eardropping others making realtime bargains, how they ask, how the vendors react, what the protocol is.   I have done two rounds of this and haven't really bought a thing.  I had decided I would not take the trouble of interacting with vendors I dislike or whose replies were rude to others no matter what they sell, nor would I engage in heated pricing battles.  I bought some pancakes for lunch and looked for my things if they had waited me to bring them home.  It has started to rain, but I did not mind, because some vendors became desperate to sell some more and leave.   They had not only pushed down the prices, but gave me bonus items for free. 

HUN:
Magamra úgy tekintettem, mint reménytelen esetre, akinek semmi tehetsége a bolhapiacokon kincsekre akadni, akit elrémisztenek a hangos árusok, a limlomok tömege és egyébként sem talált semmit, hanem inkább kereket oldott, amint lehetett:-)  Amikor Évi elindította a cikksorozatát a SAJÁT bevált bolhapiacos trükkjeiről és módszereiről, és nem nagy általánosságban beszélt a piacozásról, mint annyi cikk, akkor érlelődött meg bennem végre, hogy mennyire nagyon önazonos az, ahogy kezeli ezt a dolgot, és lehet, hogy nekem is olyan módon kellene ezt művelni, amely számomra a legmegfelelőbb.  Számomra ez volt a legfontosabb üzenet.  Az egy dolog, hogy valami sokak számára működik, ha nálam nem működik, elhagyom, ha működik, meghagyom.

Például sosem élveztem, amikor hajnalok hajnalán, főleg sötétben kibotorkáltam és alig néhányan szállingóztak körülöttem.   Most már azt mondom, hogy az a tárgy, amelynek nálam lesz otthona, úgyis meg fog várni.  Így hát komótosan megreggeliztem, kávéztam, és így indultam el késő délelőtt a szülővárosom, Eger regionális vásárába.  Bevallom őszintén, mint kezdő vadásznak, nekem jobb úgy, ha sokan nyüzsögnek a piacon.

Nem siettem, órákon át láthatatlan voltam és mást sem csináltam, csak füleltem, hogy üzletelnek élőben mások, hogyan kérdeznek, az eladók hogyan reagálnak, mi a protokol.  Két kört csináltam így és igazából nem nagyon vettem semmit.   Eldöntöttem azt is, hogy nem fárasztom magam olyan árussal, aki egyáltalán nem szimpatikus vagy aki bunkó módon beszólogatott az érdeklődőknek, ahogy végtelen alkudozásba sem fogok fogni.   Vettem néhány palacsintát a büfében és nekiláttam megkeresni a kinézett tárgyakat.  Elkezdett esni az eső, de nem bántam, mert néhány eladó pánikba esett, hogy gyorsan túladjon a portékán és mehessen haza hamarabb.  Nem csak az árakat kezelték nagyvonalúan, de pár dolgot ajándékba adtak, csak vigyem.

Let's see some of the first findings:-)
This old set of 18 pieces of white pottery plates in a good condition were made after the second world war.  This Hungarian factory GRANIT stopped manufactoring appr. 15 years ago.  

HUN:
Ezt a jó állapotban lévő 18 részes fehér kerámiatányér készletet a II. világháború után készítették.  A magyar GRÁNIT cég sajnos már kb. 15 éve leállt a gyártással.

























My favourite findings. 150 HUF (0.4 Euro)  The little angel has a broken wing, but I don't mind at all.  I don't know if he was injured in the junk box I found him or in his former home.  Some people get frightened when their angel statute's wing breaks, but they shouldn't have to.  It means there is somebody on Earth caring for you like an angel, it means nothing bad.  



HUN:
Kedvenceim. 150 Ft-ba kerültek.  A kis angyalkának letört az egyik szárnya, de engem nem zavar.  Nem tudom, hogy vajon abban a nagy lomos dobozban sérült-e meg, ahonnan kihalásztam vagy előző tulajdonosánál történt.  Néhány emberre a frász jön, ha az otthoni angyalka szobrának letörik a szárnya, pedig nem kellene, semmi rosszat nem hordoz magában, mert azt jelenti,  hogy valaki a Földön óvón vigyáz már rád, mint egy földönjáró angyal.





The baskets are new. I bought them from a very nice old lady who made them. The book is beautiful and in perfect and clean condition.  As a bookworm I am always sad when I see there is no value of books.
HUN
A kosarak újak. Egy idős nénitől vettem, ő készítette őket. A könyv pedig gyönyörű, kifogástalan, tiszta állapotú.  Könyvmolyként szomorúan látom, hogy semmi értéke nincs a könyveknek.   100 Ft...



I just love this so very much.  It was really made for me. (it is upside down on the picture)
200 HUF (0.50 Euro) for this poor fellow was nothing.  I cannot wait to fill it with strawberries next year!:-)

HUN
Egyenesen imádom, igazán nekem készült. (A képen fejjel lefelé van)
200 Ft ezért a szegény jószágért igazán semmiség.  Alig várom, hogy jövőre megtöltsem friss eperrel.





















A close up of this huge brand new, white wooden tray.  
HUN
Közelkép a jókora, vadiúj fehér fa tálcáról.










I had called Évi a couple times a little firefly, but it was only today I looked up the symbolism:

"When fireflies come into our lives they are there to guide us to ways of living that are more earth-friendly, and soul-friendly. Fireflies teach us the value of living simply, and relying on our own inner voices for illumination. Fireflies also come to us with a message of creativity, and remind us that our paths are made lighter by the beauty that we allow into our lives." link

Thank you very much:-) 

HUN
Évit már számtalan alkalommal neveztem kis szentjánosbogárnak, de csak most olvastam utána a szimbolikájának. 

"A szentjánosbogarak azért jelennek meg az életünkben, hogy segítsenek utat mutatni egy olyan élet felé, amely sokkal jobban tiszteli a természetet és tele van lélekkel.  A szentjánosbogarak megtanítják nekünk az egyszerű élet értékét és azt, hogy bízzunk saját belső hangukban, mert csak arra hallgatva tudunk igazán ragyogni.  A szentjánosbogarak egyúttal a kreativitás üzenetét is elhozzák számunkra és emlékeztetnek arra, hogy mindaz a szépség, amelyet az életünkbe engedünk, az utunkat világítja meg és teszi könnyebbé." link

Nagyon köszönöm!:-)

Comments

  1. I like the angels very much! and also the vintage. Cari saluti, Mariuccia

    ReplyDelete
  2. Vintage, angels... I like it all !
    Have a nice evening !

    ReplyDelete
  3. Tout est magnifique bonne nuit Marie-Claire

    ReplyDelete
  4. de bien jolies coupelles pour magnifie tes présentations

    HAppy HAlloween, I had stitched one of your little witch another year.... and offered 'Whisper'

    ReplyDelete
  5. Nagyon szép kincseket találtál! Imádom a bolhapiacok hangulatát, szeretek kijárni, sokszor csak úgy...nem is feltétlenül azért, hogy találjak valamit, hanem magáért a hangulatáért...(persze azért mindig hazajön velem 1-2 -számomra- kincs :))
    Bp-en a Bakancsos piacot ismered (17.ker.)? Nagyon jó!

    ui: nekem is Eger a szülővárosom ;-)

    ReplyDelete
  6. Learning is the process which I think never be ended because in every stage of life a person have able to learn new things, modify and implement to his life.
    토토사이트

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New patterns

JOYFUL WORLD SAL - JANUARY PATTERN

Joyful World - DECEMBER PATTERN